GLASSIFICATION.HU
Masters of Glass
from Hungary

GAÁL ENDRE
LUKÁCSI LÁSZLÓ
EDŐCS MÁRTA
DARABOS ANITA
BORKOVICS PÉTER
LÁSZLÓ KYRA
BIHARI KRISTÓF
SIPOS BALÁZS
BŐSZE ESZTER
VARGA GYÖNGYVÉR AMALA

Közel két évtized telt el azóta, hogy a kortárs magyar üvegművészet eredményeit egy utazókiállítás formájában megismerhette Európa. Azóta csoportos kiállítás formájában nem volt körúton a magyar üveg, holott bővelkedik nemzetközileg is párbeszédképes eredményekben és nagy presztízsű díjakban. A magyar üvegművészek munkái számos állami és magánmúzeumban, gyűjteményben megtalálhatók. Bár alig néhány tucat aktív alkotóról beszélünk, ezek művei jelenleg is a világ élvonalában vannak. Az üvegművészet Magyarországon mindezidáig mégsem lett a kulturális identitás része. Ezt a hiányt pótolja a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezése, a két évre tervezett Glassification.hu utazókiállítás, amely 2023-2025 között közel tizenöt rangos helyszínre jut majd el. A magyar bemutatót két európai fesztiválon való exkluzív részvétel követi. Szeptemberben a The Venice Glass Week, októberben pedig a szófiai International Biennale of Glass hivatalos programsorozatának részeként mutatkozik be a Glassification.hu.

A tárlat anyagában olyan bravúrdarabok, múzeumi szintű üvegszobrok szerepelnek, amelyek mind a laikus, mind a szakmai befogadó számára „hűha” élményt nyújtanak. A húsz, erre az alkalomra készült műtárgy esztétikai értékeiben és technológiai kvalitásaiban egyaránt világszínvonalú. Olyan egyedülálló, régi és új manufakturális technikák húzódnak meg mögöttük, amelyeknek magyar mestereik gyakran a világon egyedüli képviselői.

Négy művészgeneráció tíz alkotóját kértük fel, hogy a Glassification.hu kiállításra készítsenek nagy absztrakciós szintű műalkotásokat. A kiállítók a kortárs magyar üvegre jellemző technológiai sokféleséget képviselik. A művészi színvonal garanciája, hogy ezek az alkotók, bár vannak köztük fiatalok is, összesen több mint harminc, jelentős hazai és külföldi díj birtokosai, és csak a mai napig több mint negyven munkájuk látható a legrangosabb magyar, európai és tengerentúli közgyűjteményekben.

Az utazókiállítás címének alapja egy ritkán használt angol főnév, a glassification, amely üveggé alakítást jelent. A kifejezés jól lefedi a témát: az alkotói gondolat üvegre váltását. Ugyanakkor hangzásánál fogva behozza a népszerű gamification angol szót is, utalva az üvegben rejlő kimeríthetetlen lehetőségre és az anyaggal való játékra. A .hu utótag a mai digitális érában való működést sugallja, és a címet Magyarországhoz köti.
Aktuális
kiállítás

U Gallery, Helsinki

2023.
november 20.-
december 4.

Helyszín

Helsinki,
Liszt Intézet,
magyar kulturális
központ

Nyitvatartás hétköznapokon

10:00–18:00

Impresszum

SZERVEZŐ
Külgazdasági és
Külügyminisztérium / Pallos Kinga
SZAKMAI TANÁCSADÓ
Balogh Eleonóra
SZAKMAI SZPONZOR
Rákosy Glass
MÚZEUM PARTNER
Iparművészeti Múzeum
KIÁLLÍTÁS DESIGN
DE_FORM,
Boldizsár Tamás
ZENE
Máthé Ágnes Klára
KULTURÁLIS PARTNER
Magyar Zene Háza
VIDEÓ
Varga Koritár Attila
FOTÓ 

Győrfi Viktória
KURÁTOR
Halasi Rita Mária
SZAKMAI PARTNER
Magyar Üvegművészek Társasága

Kapcsolat

HALASI RITA MÁRIA

kurátor / projekt vezető

+36 20 914 3810
halasi.rita.maria@gmail.com
PALLOS KINGA

projekt koordinátor

+36 30 269 4792
kinga.pallos@mfa.gov.hu